Odpovídá vybavenost sborů dobrovolných hasičů úkolům, které jsou na ně kladeny? - Slabá, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Denně na území České republiky vzniká mnoho mimořádných událostí, u kterých musí zasahovat složky integrovaného záchranného systému. Mezi základní složky patří i jednotky požární ochrany. Po transformaci armádních sil a zrušení záchranných praporů bude přibývat zásahů, kdy budou i tyto jednotky povolávány. Bakalářská práce na téma: ‚qOdpovídá vybavenost sborů dobrovolných hasičů úkolům, které jsou na ně kladeny?'' zjišťuje, jaké je vybavení k zásahům, kterých se jednotky účastní a v lokalizaci jednotek požární ochrany. Na území okresu Jindřichův Hradec se nachází 18 jednotek požární ochrany, které jsou zařazené do plošného pokrytí okresu jako jednotky kategorie JPO II a JPO III. Vybavení jednotlivých sborů dobrovolných hasičů a tím i jednotek požární ochrany není stejné. Hlavní rozdíly na vybavení kladou rozdílné typy stěžejních zásahů (zásahy u dopravních nehod nebo zásahy u požárů či technické zásahy). Každý sbor dobrovolných hasičů je vybaven cisternovou automobilovou stříkačkou různého stáří, která slouží k dopravě vody. Dopravní vozidlo používají sbory i k přepravě mužstva k zásahu. Kromě hlavního vybavení, kterým jsou cisternová a dopravní vozidla využívají i sbory pomocnou techniku. Důležitou pomocnou technikou jsou dýchací přístroje, radiostanice, plovoucí a ponorná čerpadla, motorové pily a osvětlovací zařízení. U dvou sborů dobrovolných hasičů je provedeno shrnutí o vývoji používané techniky v průběhu existence jednotky. Odrazem je, jak se vyvíjelo vybavení v oblasti zvládání zprvu jen požárů a nyní v celé oblasti odstraňování mimořádných událostí, u kterých jednotky sboru dobrovolných hasičů zasahují (požáry, dopravní nehody, odstraňování následků přírodních živlů - vítr, voda).
Does it reply to preparation of task inposed on voluntary fire brigade?
Keywords: sbor; hasič; dobrovolný; technika; zásah; vybavení; automobil; company; fireman; voluntary; technique; intervention; cistern