Obnova druhově bohatých lučních ekosystémů na výsypkách. - Matoušů, Anna (Jihočeská univerzita, 2010)
V mé magisterské diplomové práci jsem se pokusila ověřit alternativní způsoby obnovy výsypek, protože se domnívám, že by mohl být levnější a úspěšnější variantou klasických rekultivačních postupů. Chtěla jsem vyzkoušet dvě přírodě blízké metody obnovy výsypek, s cílem vytvořit biologicky hodnotné luční ekosystémy na výsypkách, a sice dva způsoby přenosu svrchních vrstev půdy spolu s drny a metodu přenosu čerstvě pokoseného rostlinného materiálu s obsahem semen. Dále jsem chtěla zjistit, jestli management (kosení a kosení s mulčováním) ovlivní různou mírou rozvoj a šíření luční vegetace na plochách s přenesenými drny a rostlinným materiálem, a na plochách na okolní výsypce.
Restoration of species-rich meadow ecosystems on mine spoil dumps.
Keywords: přenos drnů; přenos rostlinného materiálu; luční ekosystémy; metody obnovy výsypek; kosení; mulčování; introdukce diaspor; turf translocation; spreading meadow soil; spreading hay; diaspor transfer; restoration techniques; meadow ecosystems; mowing; mulching