Nadané děti v procesu vzdělávání na prvním stupni základních škol - Černá, Věra (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce je zaměřená na problematiku nadaných dětí v procesu vzdělávání. Základem práce je snaha o ucelený pohled na danou problematiku. Práce je složena ze dvou hlavních částí. První, teoretická část reflektuje současné teoretické pohledy na nadané děti z vývojového hlediska a charakteristiku specifických projevů nadaných žáků v kolektivu či mezi svými vrstevníky. Dále pak možnosti rozvoje mimořádně nadaných žáků i možné způsoby přistupu k těmto žákům v průběhu vzdělávání. Práce se také zabývá spoluprácí pedagogicko-psychologické poradny a spoluprácí asistenta pedagoga s pedagogem. Dává nahlédnout na organizace, které se zabývají nadanými jedinci a mimoškolními možnostmi podpory nadáných žáků. V praktické části diplomové práce je zvolen kvalitativní výzkum a to ve formě polostrukturovaných rozhovorů s učiteli, kteří působí ve speciálních třídách, kde učí mimořádně nadané žáky. Cílem praktické části je zmapování přístupu pedagoga při práci ve speciálních třídách mimořádně nadaných dětí.
Gifted children in education process at the primary schools
Keywords: inteligence; mimořádně nadané děti; nadání; rodič; talent; učitel; intelligence; exceptionally gifted children; gift; parent; talent; teacher