Zobrazovací metody a jejich využití v diagnostice náhlých neúrazových přihod břišních - Marek, Radovan (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve své bakalářské práci jsem se zaměřil na nejčastěji využívané radiologické zobrazovací metody v oblasti náhlých neúrazových příhod břišních- rentgenový snímek břicha, výpočetní tomografii a ultrazvuk. Rentgen a výpočetní tomografie pracují se zdroji ionizujícího záření, jsou tedy pro pacienta zdrojem radiační zátěže. Radiologický asistent musí bezpodmínečně ovládat všechna pravidla a metody radiační ochrany vedoucí ke snížení dávky obdržené pacientem v rámci radiologického vyšetření. V první části bakalářské práce jsem se pokusil stanovit podíl využití jednotlivých výše uvedených zobrazovacích modalit v souboru pacientů s diagnózou náhlé příhody břišní nebo podezřením na ni a určit tak v klinické praxi nejpoužívanější zobrazovací metodu s přihlédnutím k výtěžnosti dané metody pro konkrétní druh nebo skupinu akutního břišního onemocnění. Ve druhé části bakalářské práce jsem určil na základě dávkové náročnosti sledovaných radiologických vyšetření metodu, která znamená pro pacienta nejvyšší radiační zátěž a jakými konkrétními postupy může radiologický asistent snížit míru radiační zátěže pacienta při vyšetření zdroji ionizujícího záření.
The imaging methods and their utilization in diagnostic on non-injury ventral emergencies
Keywords: náhlé neúrazové příhody břišní; zobrazovací metody; radiační zátěž; radiační ochrana; radiologický asistent.; the sudden uninjured abdomen incidents; the imaging methods; the radiating load; the radiological protecting; the radiographer.