Prospěšnost přípravných tříd pro žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí z pohledu učitelů, asistentů přípravných tříd a učitelů na prvním stupni ZŠ - Pospíšil, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce je zjistit prospěšnost a fungování přípravných tříd, které navštěvují děti ze sociálně znevýhodněného prostředí. Hlavním kritériem pro posuzování prospěšnosti těchto tříd bude hodnocení učiteli, asistenty přípravných tříd, ale také hodnocení učiteli na prvním stupni ZŠ, kteří měli tu zkušenost a učili žáky, kteří prošli přípravnou třídou. Práce se především zaměřuje na žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí, ale bude také porovnávat rozdílnost v úspěšnoti při nástupu na ZŠ se žáky, kteří ze sociálně znevýhodněného prostředí nepochází. V úvodní částí práce autor popíše a charakterizuje oblast přípravných tříd v českém školství, obsazování těchto tříd žáky z různých prostředí a uvede nás do problematiky vlivu přípravných tříd při úspěšném vstupu na základní školu. V praktické části práce se autor zaměří na konkrétní hodnocení prospěšnosti přípravných tříd vybranými učiteli. Provede rozhovory s učiteli a asistenty z vybraných základních škol v Jihlavě (práce tak bude případovou studií a svým zaměřením bude přímo navazovat na bakalářskou práci autora), případně sebraná kvalitativní data doplní o informace získané kvantitativní metodou sběru dat, dotazníky.
Benefits of preparatory classes for children from socially disadvantaged environment, from the point of view of teachers and assistants of preparatory classes and teachers from primary school.
Keywords: přípravný ročník; prospěšnost; sociálně znevýhodněné prostředí; učitel; žák; rodič; základní škola; preparatory year; benefits; socially disadvantaged environment; teacher; pupil; parent; primary school