Žákovské doprovody vybraných lidových písní na 1. stupni ZŠ - Leitkepová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zaměřuje na instrumentální činnosti, konkrétně žákovské doprovody vybraných lidových písní na 1. stupni ZŠ s použitím tzv. Orffových hudebních nástrojů. Na počátku je zmínka o instrumentálních činnostech jako jedné ze složek hudební výchovy. Práce se dále zabývá nástroji Orffova instrumentáře, instrumentálními činnostmi v učebnicích hudební výchovy, výběrem vhodných písní pro instrumentální doprovody a také tím, jak doprovody vytvořit a nacvičit. Jádrem práce jsou partitury doprovodů a jejich ověření v praxi. Cílem práce je především předat pedagogům hudební výchovy vědomosti a zkušenosti spojené s instrumentálními činnostmi a zásobník písní s partiturami doprovodných nástrojů, které mohou ve svém vyučovacím procesu použít.
Accompaniment for selected folk songs to be played by 1st - 5th grade pupils
Keywords: instrumentální činnosti; žákovské doprovody; lidová píseň; Orffovy hudební nástroje; instrumental activities; accompaniment; folk song; Orff´s musical instruments