Zkušenosti porodní asistentky v péči o ženu při porodu mrtvého plodu - Černá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Nitroděložní úmrtí plodu je závažný lékařský i ošetřovatelský problém. S touto diagnózou se porodní asistentky na porodním sále nesetkávají často, proto je třeba, aby o rodičku pečovaly dostatečně zkušené a vzdělané porodní asistentky, které se v dané problematice orientují a jsou schopny reflektovat potřeby ženy v celé jejich komplexnosti. V teoretické části práce jsou popsány příčiny nitroděložního úmrtí plodu, příznaky, komplikace, diagnostické a terapeutické postupy. Z ošetřovatelského hlediska se zaměřuje na péči porodních asistentek o ženu před porodem, během porodu, v šestinedělí a v následné ambulantní péči. Také se zabývá významem rituálu rozloučení s dítětem a psycho-sociálními aspekty této problematiky. Je zde zařazena i kapitola o občansko-právních náležitostech, které z této situace vyplývají. Cílem bakalářské práce bylo porovnat ošetřovatelskou péči o ženy při porodu mrtvého plodu ve vybraných porodnicích, přístupy porodních asistentek, možnosti a způsoby rozloučení se s dítětem a zjistit, jaká je informovanost porodních asistentek o právních náležitostech, které s touto situací souvisejí. K výzkumu byl zvolen kvalitativní metodologický přístup. Šetření probíhalo formou polostandardizovaných nedirektivních rozhovorů. Výsledky rozhovorů byly zpracovány, analyzovány a uspořádány do přehledných schémat s popisem. Výzkumný soubor tvoří osm respondentek z pěti různých pracovišť. Podmínkou pro výběr respondentek byla práce na porodním sále a zkušenost s péčí o ženu při porodu mrtvého plodu. Po ukončení šetření bylo možno odpovědět na 1. výzkumnou otázku tak, že ošetřovatelská péče o ženu při porodu mrtvého plodu je ve všech sledovaných zařízeních srovnatelná. Porodní asistentka sleduje stav rodičky a průběh porodu, všude je snaha zabezpečit ženě soukromí, všude také umožňují přítomnost partnera a na všech pracovištích je kladen důraz na účinnou analgézii. Samozřejmostí je empatický a citlivý přístup k ženě. Rovněž byla zodpovězena druhá výzkumná otázka, kdy bylo zjištěno, že rozloučení s dítětem neumožňují na téměř žádném sledovaném porodním sále. Na většině pracovišť porodní asistentky rozloučení s dítětem ženě aktivně nenabízí, přestože tomuto rituálu přisuzují velký význam. Na třetí výzkumnou otázku je možno odpovědět tak, že povědomí porodních asistentek o občansko-právních náležitostech v této oblasti není příliš vysoké. O možnosti pojmenovat a pohřbít mrtvorozené dítě věděly téměř všechny respondentky, ale o peněžité pomoci v mateřství, o pohřebném a o náležitostech matriky mají informace většinou mylné, případně žádné. Výsledky výzkumného šetření ukazují, že je důležité zaměřit se na zlepšení informovanosti porodních asistentek v oblasti péče o ženu při porodu mrtvého plodu. Řešením by bylo uspořádat na toto téma seminář, kde by se porodní asistentky seznámily s vhodnými přístupy k rodičce, s možnostmi komunikace, s významem rituálu rozloučení se s dítětem, o možných způsobech tohoto rituálu, informace o pojmenování, pohřbení a peněžité pomoci v mateřství. Další vhodný způsob je vytvoření letáku se shrnutím základních informací, vztahujících se k této problematice. Tato práce by mohla přispět ke zvýšení informovanosti porodních asistentek, aby se rodičkám kromě péče o základní biologické potřeby dostalo adekvátní podpory i v psycho-sociální oblasti, aby se porodní asistentky staly kompetentními provázejícími osobami v tomto, pro ženu velmi náročném, životním období.
Experiance of the midwife in care of woman by childbirth of dead fetus.
Keywords: porodní asistentka; mrtvý plod; ošetřovatelská péče; rituál rozloučení; midwife; dead fetus; nursing care; farewell ritual