České lázeňství jako evropský fenomén. - Říhová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této diplomové práce je analýza vývoje potřeb a spotřebního chování v oblasti lázeňských služeb u dominantních segmentů české klientely a současně predikce možného způsobu chování té části populace, která dosud v lázních nebyla. V úvodu praktické části jsou rozpracovány tři hypotézy, které se týkají pacientů s úhradou zdravotních pojišťoven, kteří však po změně systému úhrady lázeňské péče v návaznosti na restrikci a omezení indikačního seznamu platného z 1. října 2012 výrazně dle šetření omezí dosavadní účast v lázeňských společnostech. Druhá hypotéza týkající se samoplátecké klientely, která je pro budoucnost českého lázeňství nejdůležitější, neboť situace českého lázeňství není v dnešní době příliš jednoduchá, trvale klesá počet pacientů léčených v lázních na náklady zdravotních pojišťoven, které pod tlakem ekonomické recese výdaje na tuto oblast výrazně omezují. Třetí hypotéza, na kterou se autorka zaměřila je v populaci, která doposud lázně nenavštívila, neboť lázně jsou z jejich pohledu vnímány převážně jako léčebné, zejména pro mladistvou klientelu. Dále v praktické části jsou především analýzy z projektu s názvem ?Jedeme do lázní?, který byl předložen do 6. výzvy v rámci Integrovaného operačního programu a v dubnu 2010 byl z tohoto programu i schválen k financování. Projekt byl ukončen v červnu 2012. Celý projekt byl zpracován autorkou této diplomové práce. Závěrem praktické části bylo zejména poukázat na současnou situaci probíhající téměř ve všech lázeňských zařízeních s ohledem právě na výsledky výzkumu VŠE, kde výzkumem autorky je porovnání návštěvnosti lázní a počtu došlých návrhů na lázeňskou péči s předchozím obdobím a souhrn nynější kritické situaci, která v lázních probíhá.
The Czech spa as a European phenomenon.
Keywords: české lázně; léčebné lázeňství; wellness; indikační seznam; Ministerstvo zdravotnictví ČR; czech spa; czech treatment; wellness; indication list; The Health of Ministry Czech Republic