Morální odpovědnost v sociální práci s klienty s poruchou autistického spektra - Melkesová, Nela (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá morální odpovědností osob pracujících v sociální oblasti s klienty s poruchou autistického spektra. První tři kapitoly diplomové práce se zaměřují na seznámení a přiblížení důležitých oblastí pro tuto diplomovou práci. Mezi tyto oblasti patří sociální práce a uplatnění etiky v ní, seznámení se s odpovědností vůči etickému kodexu, charakteristika cílové skupiny a následně samotná morální odpovědnost. Ve třetí kapitole je také představen pětimístný vztah odpovědnosti. Práce je obohacena o kazuistiky, které vznikly z přepisu rozhovorů s pracovníky, kteří pracují s klienty s poruchou autistického spektra. Ty slouží k ověření, na kolik jsou příslušné osoby schopny vnímat svoji morální odpovědnost, zda ji vidí jako minimálně trojmístný pojem. Pozornost je také zaměřena na koexistenci odpovědností a konflikt odpovědností.
Moral responsibility in social work with clients with autism spectrum disorder
Keywords: Morální odpovědnost; poruchy autistického spektra; sociální práce; konflikt odpovědnosti; koexistence odpovědnosti; trojmístný vztah odpovědnosti.; Moral responsibility; autism spectrum disorders; social work; conflict of responsibility; coexistence of responsibility; three-digit relationship of responsibility.