Přítomnost mykotoxinu - aflatoxinu M1 v mléce - Uhlíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Mykotoxiny jakožto sekundární produkty plísní mohou kontaminovat krmiva a metabolickou cestou v těle dojnice se dostávat do mléka. Nejvíce sledovaným mykotoxinem v souvislosti s kontaminací mléka je aflatoxin M1 (AFM1). V literárním přehledu práce je kladen zřetel na identifikaci jednotlivých druhů mykotoxinů a jejich přenos do mléka, dále je věnována pozornost souhrnu dosavadních výsledků monitoringu aflatoxinů v mléce, negativním účinkům mykotoxinů na zdraví a možnostem stanovení mykotoxinů. Praktická část se skládá ze dvou podkapitol, a to monitoringu AFM1 v syrovém mléce krav, ovcí a koz v letech 2006-2020 z dat Státní veterinární správy ČR, kde je vyhodnocen faktor sledovaného období a druhu mléka na obsah AFM1 v syrovém mléce. Druhá část interpretuje výsledky monitoringu AFM1 v nakupovaném syrovém kravském mléce dodávaném do mlékárenského závodu.
Occurrence of aflatoxin M1 in raw milk
Keywords: mléko; krávy; kozy; ovce; kontaminující látky; mykotoxiny; preventivní opatření; milk; cows; goats; sheeps; contaminants; mycotoxins; preventive steps