Loterie - historie, současnost a pravděpodobnostní modelování. - Matiko, Natalija (Jihočeská univerzita, 2019)
Ve své diplomové práci se zabývám tématem loterie. Věnuji se jejímu historickému vývoji a soudobé situaci. Zaměřila jsem se především na číselné loterie Sportka a Eurojackpot. U těchto dvou loterií provádím pravděpodobnostní modelování, které je především zaměřené na pravděpodobnost výhry. Dále jsem vytvořila pracovní list na téma loterie a výhra, který je rozdělený jak pro studenty středních škol, tak pro žáky základních škol. V práci je také popsaná loterie Účtenkovka a návod, jak vyhrát v loterii.
Lottery - history, present and probabilistic modeling.
Keywords: Loterie; pravděpodobnostní modelování; Sportka; Eurojackpot; výhra; náhoda; hazardní hry; Lottery; probabilistic modeling; Sportka; Eurojackpot; win; random; gambling