Systém hodnocení zaměstnaců ve vybrané organizaci - Haruda, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
V diplomové práci jsem se zaměřil na "Systém hodnocení zaměstnanců ve vybrané organizaci." Praktická část je zaměřena především na analýzu stávajícího systému a návrhu změn pro aktualizaci systému hodnocení pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ČR. V práci jsou implementovány prvky 360ti stupňové zpětné vazby. Na celkovém hodnocení se podílí sebehodnocení, hodnocení nadřízenými, kolegy a podřízenými. Ve své práci rovněž navrhuji nové hodnocení kompetencí v modelu 5 + 2, kde jsou hodnoceny kritéria: odbornosti, zodpovědnosti, přístupu ke změnám, samostatnosti a týmové práce + strategické myšlení a vedení. Pro hodnocení výkonnosti využívá práce ukazatele plnění cílů KPI´s.
Evaluation of employees in selected organization
Keywords: 360ti stupňová zpětná vazba; cíle; kompetence; hodnocení zaměstnacnů; hodnotící rozhovor; osobní rozvoj; KPI; 360-degree feedback; competition; evalution of employees; growth; interview; KPIs; objective; opportunities