Návrh systému mezikontinentálních přeprav nákladů pro vybrané komodity - Boučková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je návrh systému mezikontinentálních přeprav nákladů pro řezané květiny, které jsou dováženy z Kolumbie do České republiky. Květiny jsou problematickou komoditou z hlediska přepravy, neboť je nezbytné, aby kvalita produktu zůstala na vysoké úrovni i po překonání několika tisíc kilometrů. Byly prováděny řízené rozhovory se zástupci jednotlivých společností, kteří poskytli informace o možnostech přepravy řezaných květin. Další doplňující a podpůrná data byla získávána pomocí vybraných metod, mezi které patří časové snímkování, pozorování a údaje z podnikové evidence. Získaná data sloužila k podrobné analýze dovozu květin do České republiky a na jejich základě došlo k návrhu systému přepravy květin.
Proposal of System of Intercontinental Freight Transportation for Selected Commodities
Keywords: Mezikontinentální přepravy; druhy přepravy; dovoz; zboží podléhající rychlé zkáze; řezané květiny; Intercontinental transport; ways of transport; import; perishable goods; cut flowers