Nepopulární druhy živočichů v mateřské škole - Filipová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá živočichy, kteří jsou lidem nepříjemní, a jejich představováním dětem v mateřských školách. Na základě výzkumů a praxe bylo vybráno šest zástupců těchto živočichů pavouci, hadi, mravenci, myši, včely a žáby. Cílem práce je popularizace těchto živočichů s využitím informací o jejich významu v přírodě i užitku pro člověka. Teoretická část obsahuje kapitoly týkající se vzniku strachu ze zvířat, vztahu předškolních dětí k přírodě a popisu zajímavostí a významu vybraných druhů živočichů.Praktická část přináší návrh konkrétních aktivit, uspořádaných do šesti bloků podle druhů vybraných nepopulárních živočichů, a nabízí tak čtenářům inspiraci pro vlastní práci s dětmi předškolního věku.
Unpopular animal species in kindergarten
Keywords: nepopulární živočichové; předškolní věk; příroda; strach; hra; unpopular animals; preschool age; nature; fear; game