Zhodnocení a srovnání poskytovaných stravovacích služeb ve dvou zařízeních - dětský stacionář a centrum sociálních služeb. - Houdková, Ester (Jihočeská univerzita, 2010)
Člověk během historického vývoje měnil výběr potravin, způsob jejich získávání i možnosti úpravy. V současnosti můžeme říct, že výživa je součástí našeho životního stylu, kdy je jednak zdrojem energie a zároveň také zdrojem potřebných živin, vitamínů a minerálních látek. Je ovlivňována socioekonomickými podmínkami jednotlivce a je faktorem, který ovlivňuje člověka nejen z hlediska uspokojení základních potřeb, ale i z hlediska psychologického. Výživa je v současnosti velice diskutované téma s ohledem na rozvíjející se riziko civilizačních nemocí, zvláště obezity. Dle současných odborných odhadů se výživa podílí na zdravotním stavu populace z 40 - 60%. Cílem práce bylo zmapovat a srovnat provozní podmínky poskytovaných stravovacích služeb v zařízení sociální péče ''Dětský stacionář Světluška o.p.s.'' a v Centru sociálních služeb Empatie, které je součástí Domova Libnič. Hodnocen byl stavebně technický stav a provozní podmínky v oblasti ochrany veřejného zdraví v souvislosti s platnou legislativou. Dále byl v obou uváděných zařízeních proveden rozbor a zhodnocení celodenního stravování klientů dle zásad racionální výživy včetně pitného režimu. Hodnocen byl příjem mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny, celozrnných produktů (především pečiva) a zařazení ryb do jídelníčků dle zásad zdravé výživy ve srovnání s potravní pyramidou. Posledním hodnoceným kriteriem v této práci bylo zjištění, zda klienti obou zařízení mají vzhledem k nižší pohybové aktivitě vyšší body mass index - vyšší hmotnost - než jsou doporučené hodnoty V zařízení Empatie bylo hodnocení provedeno pro 80 klientů jak dětí, tak dospělých. V zařízení Světluška pro 30 klientů ve věku 4 - 29 let. Teorie vyřčených hypotéz H2 a H3, s tím, že v jídelníčku celodenního stravování je příjem mléka, mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, ryb a celozrnných produktů v nedostatečném množství a stavebně technický stav a provozní podmínky poskytovaných stravovacích služeb v oblasti ochrany veřejného zdraví jsou v souladu s platnou legislativou, byly prováděným výzkumem v obou zařízeních potvrzeny. Teorie hypotézy H1 týkající se zhodnocení hmotnosti klientů obou zařízení vzhledem k nižší pohybové aktivitě potvrzena nebyla. Výsledky budou poskytnuty jak sledovaným zařízením ke zkvalitnění poskytovaných služeb, tak budou k dispozici pro potřeby KHS Jč kraje se sídlem v Českých Budějovicích, kde mohou být zdrojem informací v souvislosti se zpracováváním kontrolních plánů nebo mohou být využity jako podklady pro další studie a výzkumy ve sledované oblasti preventivního dozoru.
Performace measurement and assessement of catering services in the two following establishments - Children's Stacionary and The Center of Social Serrices.
Keywords: Výživová hodnota stravym doporučený příjem potravin; bílkoviny; tuky; sacharidy; potravinová pyramida; pitný režim; poruchy výživy; státní zdravotní dozor; systém kritických bodů HACCP; BMI - body mass index; nutricion value food; Recomende foot intake; proteins; fats; sugars; food phyramid; drinking mode; disorders nutrition; state health inspection; Hazard analitish crit control point; body mass index.