Závislost imobilních a nesoběstačných klientů na ošetřovatelském personálu v domově pro seniory - Potůčková, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
Se zvyšujícím se věkem dožití stoupá také počet seniorů, kteří se stanou imobilními, nesoběstačnými, často trpícími demencí, a proto se stávají závislými na péči jiných lidí. Pokud je tato závislost na péči pouze menšího rozsahu, mají-li tito senioři rodinu, rodina se většinou snaží o ně postarat. Ale při zvyšující se nesoběstačnosti, kdy senioři již nezvládnou být celý den sami doma, končí většinou v domovech pro seniory. Ti potom odcházejí do pobytových sociálních ústavů, kde se o ně stará ošetřovatelský personál. Jak tuto péči klienti domova pro seniory vnímají, jak se s ní dokázali vyrovnat a jakou mají zkušenost s ošetřovatelským personálem. I na tyto otázky se snaží tato bakalářská práce odpovědět. Zároveň se snaží zmapovat největší problémy, které při ošetřovatelské péči o tyto imobilní a nesoběstačné, často dementní klienty, vznikají, z pohledu tohoto personálu. Rovněž se snaží zjistit, jak psychicky a fyzicky náročnou tuto práci vnímá ošetřovatelský personál, který se o imobilní a nesoběstačné klienty domova pro seniory stará.
Dependence of the immobile and self-unsufficient clients on staff nursing in a rest home for the seniors
Keywords: Nesoběstačnost; imobilita; klienti domova pro seniory; závislost na péči; ošetřovatelský personál.; Self-sufficient; immobility; client homes for senior citizens; dependency; care; nursing staff.