Změny a příležitosti v životě uživatelů sociálních služeb v procesu deinstitucionalizace - Holub, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá tématem deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb, jejich transformací na péči poskytovanou v přirozené komunitě (popř. v sociálních službách poskytovaných komunitním způsobem). Specificky se zaměřuje především na přímý dopad těchto změn na život samotných uživatelů sociálních služeb při osvojování nových kompetencí pro běžný život. Také obecně popisuje postupy a prostředky pro přípravu organizace a uživatelů na tuto změnu. V praktické části mapuje změny v životě konkrétních uživatelů sociální služby a zjišťuje, zda k důležitým změnám v jejich životě dochází již v průběhu přípravy nebo až po přestěhování mimo instituci.
Life changes and opportunities for social services clients in the deinstitutionalization process
Keywords: deinstitucionalizace; transformace sociálních služeb; pobytové sociální služby; uživatel sociální služby; sociální začleňování; de-institutionalization; transformation of social services; residential social services; clients of social services; social inclusion