Možnosti využití koncepčních modelů kulturních kompetencí v ošetřovatelské profesi - Maňhalová, Jana; Tóthová, Valérie (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, 2016)
Výzkumné šetření bylo zaměřeno na možnosti využití koncepčních modelů kulturních kompetencí v ošetřovatelství. Výzkum byl koncipován jako přehledová studie a byl proveden na základě obsahové analýzy studií publikovaných v rámci vědeckých databází EBSCOhost, Pubmed a Scopus prostřednictvím klíčových slov kulturní kompetence, model a ošetřovatelství. Studie poukazují na velký vliv globalizace jakožto spontánního neřízeného procesu integrace zemí světa v jediném systému a následnou nutnost vzniku kulturních kompetencí. Nejčastěji zastoupené kulturní kompetence představují znalosti, dovednosti, postoje, schopnost reagovat laskavě a efektivně na osoby všech kultur, uznání, respekt a odpovědnost, poskytování kvalifikované péče a dlouhodobý proces sebevzdělávání. Mezi koncepční modely, které jsou předkládané v tomto rukopisu a jsou charakteristické kulturními kompetencemi, patří velká ošetřovatelská teorie od Madeleine Leininger, model Ireny Papadopoulus, Mary Tilki a Giny Taylor pro rozvíjení kulturní kompetence, model rozvíjení kulturní způsobilosti Josephy Campinhy- Bacote a model kulturních kompetencí od Larryho D. Purnella. Výsledky bylo zjištěno, že jsou kulturní kompetence v souvislosti s transkulturním ošetřovatelstvím významnou složkou moderní ošetřovatelské profese. Na základě analýzy publikovaných prací bylo totiž zjištěno, že jsou předkládané modely na poli ošetřovatelství nepostradatelné.
The potential use of conceptual models of cultural competence in the nursing profession
Keywords: koncepční modely; kulturní kompetence; Madeleine Leininger; Irena Papadopoulus; Mary Tilki a Gina Taylor; Josepha Campinha-BacoteLarry D. Purnell; Conceptual models; Cultural competence; Madeleine Leininger; Irena Papadopoulus; Mary Tilki and Gina Taylor; Josepha Campinha-Bacote; Larry D. Purnell