Etiologie traumat pohybového aparátu u seniorů, které vyžadují akutní záchranářské řešení - Havlová, Marie (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce je zaměřena na výzkum týkající se poranění kostí, kloubů a svalů u populace seniorů. Předmětem výzkumu byly úrazy za posledních pět let, u kterých zasahovala zdravotnická záchranná služba. Teoretická část je zaměřena na popis patofyziologických změn kosterní a svalové soustavy, které probíhají ve stáří a definuje základní zdravotní rizikové faktory a další vlivy, které potencují vznik úrazu. Cílem empirické části bylo zjištění informací, na jejichž základě bude definován výskyt a původ úrazů pohybového aparátu u seniorů ve vztahu k výjezdům zdravotnické záchranné služby vzhledem k pohlaví a popis vlivu podmínek domácího prostředí či některých dalších faktorů (alkohol, léky) na výskyt poranění kosterní soustavy, ze kterého bude možné definovat opatření a postupy, které se použijí ke snížení výskytu těchto typů poranění. Výzkum byl proveden na území Českobudějovicka na zkoumaném souboru 214 respondentů, starších 60 let. Výběrový soubor byl zvolen na základě kvótního náhodného výběru vzhledem k pohlaví. Důvodem pro výběr daného tématu byl narůstající podíl výjezdů zdravotnické záchranné služby k úrazům ve vyšším věku a stoupající počet hospitalizovaných seniorů.
Etiology of traumas of the locomotive apparatus sufferd by seniors and requiring acute rescue solution
Keywords: Senior; stáří; pád; úraz; pohybový aparát; Senior; old-age; fall; injury; locomotive apparatus