Změny využití zemědělské krajiny v širších historických souvislostech na vybraných částech zájmového území Novohradska a Stropnicka. - Jiroušková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Změny land use ovlivňují strukturu, ekologickou stabilitu, biodiverzitu a průběh biotických a abiotických procesů v krajině. Intenzita těchto změn závisí zejména na poloze, atraktivitě území a stupni vyspělosti nebo rozvoje společnosti. Tato práce je zaměřena na vyhodnocení historických a současných změn využití krajiny na území Novohradska a Stropnicka. Studovaná oblast prodělala za uplynulá desetiletí a staletí zásadní krajinné změny, které jsou zachyceny na mnoha mapových podkladech. Tyto podklady byly zpracovány pomocí nástrojů GIS a následně analyzovány. Na základě zjištěných změn land use byly určeny dlouhodobé a krátkodobé trendy ve využívání krajiny. Od první poloviny 19. století došlo k úbytku orné půdy a naopak k velkému nárůstu luk a pastvin na sledovaném území. Oproti tomu v posledních letech nárůst travních ploch skončil, což se neshoduje s všeobecnou snahou zatravňování LFA oblastí.
Land use changes of agricultural landscape in selected areas of Novohradsko and Stropnicko in broader historical context.
Keywords: land use; mapování; niva; historické mapy; vývoj krajiny; GIS; Novohradské hory; řeka Stropnice; LFA oblasti; and use; mapping; river flood-plain; historical maps; landscape development; GIS; Novohradske mountains; river Stropnice; LFA