Vídeňská němčina v rodinách současných vídeňských Čechů - Ryklová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá současnou podobou vídeňské němčiny ve vídeňské české societě, a to z pohledu kontaktové lingvistiky. Úkolem práce je postihnout vliv češtiny zejména na její lexikální stránku. V teoretické části je nejprve popsána historie vídeňských Čechů. Následuje charakteristika vídeňské němčiny z pohledu diachronního. Tato část zahrnuje historii a etymologii vídeňského dialektu. Další kapitola je věnována stručnému popisu pojmu bilingvismus a jeho rozdělení. Následuje vymezení pojmu středoevropský jazykový svaz. Obsahem části praktické je výzkum orientovaný na postižení současné podoby vídeňské němčiny v rodinách vídeňských Čechů. Cílem výzkumu je zjistit, do jaké míry je v komunikaci vídeňských Čechů ještě dnes užívána čeština, a to v závislosti na jednotlivých generacích zkoumaných respondentů.
Viennese German in the families of contemporary Viennese Czechs
Keywords: vídeňská němčina; vídeňský dialekt; Češi ve Vídni; vídeňští Češi; bilingvismus; dialekt.; Viennese German; Viennese dialect; Czechs in Vienna; Viennese Czechs; bilingualism; dialect