Dopady diabetu na socializaci dítěte - Bojková, Alena (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá vlivem diabetu mellitu I. typu na socializační proces dítěte v rodině, kde vyrůstá. Popisuje léčebný režim, který vyplývá z individuálních potřeb malého pacienta a specifik vzhledem k věkovému období jedince. Významným prvkem socializace je utváření postoje k volnočasovým aktivitám. Součástí výchovy diabetického dítěte je uspokojování charakteristických potřeb, které souvisejí s léčbou onemocnění, aby bylo postupně schopné přebírat zodpovědnost za jednotlivé léčebné úkony a kompenzovaný diabetes. V závěrečné části jsou dvě kazuistiky diabetických chlapců.
Impact of diabetes on the socialization of children
Keywords: diabetes mellitus I. typu; životní styl diabetického dítěte; kompenzovaný diabetes; selfmonitoring; glykémie; hypoglykémie; inzulin; socializace; rodina; volnočasové aktivity; type I diabetes; the lifestyle of a diabetic child; controlled diabetes; self-monitoring; blood sugar; hypoglycemia; insulin; socialization; family and leisure activities