Hodnocení semenářských vlastností hrachoru lučního a vikve ptačí a jejich uplatnění v trvalých travních porostech. - Kratochvílová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této diplomové práce jsou popínavé jeteloviny hrachor luční (Lathyrus pratensis) a vikev ptačí (Vicia cracca). Literární rešerše charakterizuje sledované druhy jetelovin a jejich výskyt v trvalých travních porostech. Vzhledem k problematické produkci semen popínavých jetelovin je zde shrnuté semenářství jetelovin. Jeteloviny jsou cennými komponenty travních porostů především díky fixaci dusíku a vysokému obsahu bílkovin. Praktická část je zaměřena na pozorování floristického složení sledovaných lokalit po dobu tří let. Jednotlivé lokality mezi sebou byly porovnávány z hlediska změn obhospodařování a průběhu počasí. V jednotlivých letech byly sbírány a vyhodnocovány lusky a semena sledovaných druhů. Na sebraných semenech byly provedeny pokusy vzcházivosti semen po různé době od sběru a při různém ošetření.
The evaluation of seed properties of Lathyrus pratensis and Vicia cracca and their employment in permanent grasslands.
Keywords: popínavé jeteloviny; hrachor luční (Lathyrus pratensis); vikev ptačí (Vicia cracca); semena; dormance; tvrdoslupečnost; trvalé travní porosty; climbing legumes; meadow vetchling (Lathyrus pratensis); tufted vetch (Vicia cracca); seeds; dormancy; hard seed; permanent grassland