Regulační opatření v dopravě se zaměřením na zpracování speciálního havarijního plánu mostu č. 4 043 ve Strakonicích - Zobal, Karel (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce se zabývá problematikou regulačního opatření v dopravě se zaměřením na zpracování speciálního havarijního plánu mostu č. 4 - 043 ve Strakonicích. Tato problematika částečně zasahuje do oblasti řešení hospodářských opatření pro krizové stavy a měla by být součástí Krizového plánu obce s rozšířenou působností Strakonice. Cílem mé bakalářské práce je zpracovat analýzu dopravní sítě ve správním území obce s rozšířenou působností Strakonice a vypracovat návrh speciálního havarijního plánu pro případ uzavření mostu č. 4 - 043 na silnici I. třídy č. 4 ve Strakonicích, kde budou navrženy objízdné trasy pro vedení dopravy při uzavírce silnice I. třídy č. 4 a dopravní značení pro vyznačení uzavírky a objízdných tras. Návrh umístění dopravních značek, které by v případě realizace stavebních prací na mostu č. 4 - 043 byly na příslušných pozemních komunikacích rozmístěny těsně před zahájením stavebních prací na mostu č. 4 - 043, byl zpracován v souladu se zákonem, platnými normami a příslušnými předpisy. V úvodu práce jsou popsána regulační opatření v železniční, silniční, civilní letecké dopravě a v silničním hospodářství přijímaná za krizových stavů. Tato práce dále obsahuje práva a povinnosti ministerstva dopravy, krajského úřadu, obecního úřadu s rozšířenou působností a obce, které se vážou ke správě a údržbě silnic. Dále je zde vymezena dopravní politika Evropské unie vedoucí k modernizaci dopravní infrastruktury v členských zemích tak, aby odpovídala celoevropskému standardu, a hlavní úkoly v oblasti obrany spočívající ve stálé připravenosti státu k přechodu z běžného stavu na stav ohrožení státu nebo válečný stav a vedoucí k obraně státu. Výsledkem bakalářské práce je zpracování dopravně inženýrské opatření pro případ uzavírky mostu č. 4 - 043, ve kterém je předloženo 6 konkrétních dopravních situací týkajících se uzavírky mostu a odklonění dopravy na jednotlivých pozemních komunikacích. Toto dopravně inženýrské opatření je prakticky využitelné v případě skutečného uzavření mostu při jeho opravě. V závěru jsou zpracovány výsledky výzkumné otázky týkající se komplikací způsobených obyvatelům města Strakonice a přilehlých obcí v důsledku vyšší hustoty provozu z důvodu uzavírky mostu. Bylo by nutné počítat s navýšením intenzity provozu v místech vedení objízdných tras. Dle sdělení správce komunikace, silnice I. třídy č. 4, kterým je Ředitelství silnic a dálnic, se však v dohledné době neplánují žádné větší opravy mostu č. 4 - 043 ani není v plánu jeho uzavírka. Předložená bakalářská práce není pouhou teorií, ale má svůj významný praktický přínos. Jejím přínosem je to, že bude nápomocna Městskému úřadu Strakonice, odboru dopravy a pracovišti krizového řízení ke zpracování regulačního opatření v dopravě a bude zařazena do Krizového plánu obce s rozšířenou působností Strakonice.
Regulatory measures in the transport sector focused on processing special emergency plan for the Bridge No. 4-043 in the Strakonice town.
Keywords: Regulační opatření; mimořádná událost; mimořádná situace; havarijní plán kraje; krizová situace; krizové stavy; krizové řízení; krizový plán; hospodářská opatření pro krizové stavy; veřejná infrastruktura.; Regulatory measures; extraordinary event; emergency situation; county emergency plan; crisis situation; states of emergency; crisis Management; crisis plan; economic measures for crisis situations; public infrastructure.