Role otce v péči o novorozence a kojence - Koy, Kristina (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá rolí otce v péči o novorozence a kojence, jeho postoji a podílem na péči. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. Podle daného tématu je i zvolen obsah teoretické části, která pojednává o prenatální přípravě obou rodičů, novorozenci, kojenci a péči o novorozence a kojence v oblastech výživy, vyprazdňování, spánku, hygieny a trávení volného času. V další části bakalářské práce se zabýváme podrobněji rodičovskou a otcovskou rolí v rodině. Při zadání byly stanoveny celkem dva cíle. Prvním cílem bylo zmapovat participaci otců v péči o novorozence a kojence a tím druhým bylo zmapovat postoje otců k péči o novorozence a kojence. K výzkumným cílům byly položeny dvě výzkumné otázky, První výzkumná otázka se zabývá postojem otců k péči o novorozence a kojence. Druhá výzkumná otázka zjišťuje, jak se otcové podílejí na péči o novorozence a kojence. Výzkum probíhal ve dvou fázích a to metodou kvantitativní a kvalitativní. Kvantitativní výzkum probíhal ve formě internetového dotazníku, který obsahoval 15 povinných otázek, zúčastnilo se ho celkem 449 respondentů. Otcové se na péči dle kvantitativního výzkumu podílejí zejména na koupání (56%), přebalování (52%) a na hře s novorozencem či kojencem (73%). Kvalitativní výzkum probíhal ve formě polostrukturovaných rozhovorů se šesti otci ve věku od 25 do 41 let. Rozhovor obsahoval celkem 17 otázek, které byly dle potřeby doplněny dalšími, na začátku byly tři identifikační otázky. Všichni účastníci rozhovorů měli podíl na péči o své děti. Hypotéza, určena při zadání, zněla: Existují rozdíly v podílu otců v péči o novorozence a kojence v souvislosti s přítomností otců při porodu. Z výzkumného šetření vyplynulo, že přítomnost otce u porodu nemá významný vliv na jeho následnou péči o novorozence a kojence. Hypotéza byla tedy výzkumem zamítnuta.
The role of the father in care of a newborn and a suckling
Keywords: Novorozenec; kojenec; péče; otec; role; Newborn; suckling; care; father; role