Hodnocení tzv. České cesty při transformaci ekonomiky (základní přehled) - Hovorková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá procesem deetatizace a privatizace v období transformace ekonomiky v ČR v 90. letech, který později začal být označován jako Česká cesta, a zejména se práce soustředí na názory politiků a ekonomů na správnost a legalitu jejího provedení. Práce je rozdělena do tří částí kromě úvodu a závěru. První část se zabývá politickými, ekonomickými a právními východisky, hlavními záměry České cesty a alternativními postupy. Další kapitola se soustřeďuje na samotnou Českou cestu, odstátnění a privatizaci, zejména pak kupónovou metodu. V této kapitole jsou uvedeny i nejznámější tunelářské kauzy spojované s Českou cestou. Ve třetí části jsou shrnuty hlavní chyby, k nimž během České cesty došlo. Součástí práce jsou tabulky, které pomocí základních ekonomických ukazatelů nebo počtů vznikajících podnikatelských subjektů komentují přechod k tržnímu hospodářství.
The Evaluation of the Czech way during the economy transformation (general overview)
Keywords: kupónová privatizace; deetatizace; akcie; investiční fond; tunelovat; česká cesta; voucher privatization; denationalization; share; investment fund; tunneling; Czech way