Španělská odborná terminologie v oblasti rodinného práva v Mexiku - Vedrová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce mapuje českou a mexickou právní terminologii v oblasti rodinného práva. Cílem této bakalářské práce je analyzovat právní úpravy osvojení a jiných forem péče o dítě v České republice a Mexiku. Dále vytvořit komparace úprav obou zemí a vyzdvihnout zásadní shody a rozdíly mezi nimi. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část má dvě základní kapitoly, které nesou několik podkapitol. Praktická část obsahuje tři podkapitoly, ve kterých se věnuji právnímu jazyku v teorii. V poslední, čtvrté, kapitole analyzuji právní jazyk v praxi. V první kapitole teoretické části obecně je popsáno rodinné právo, jeho prameny, principy a historický vývoj u obou porovnávaných zemí. V druhé kapitole je nastíněna konkrétní oblast rodinného práva. Zejména oblast osvojování spolu s jinými formami péče o dítě. Praktická část práce se zabývá charakteristikou právního jazyka, problematikou překladu právních pojmů z výchozího do cílového jazyka a obsahuje také rozbor právní terminologie z oblasti rodinného práva v Mexiku. Součástí práce jsou rovněž dvojjazyčné glosáře a resumé ve španělštině.
Analysis of the Czech and Spanish legal terminology in Family Law of Mexico
Keywords: Mexiko; rodinné právo; Česká republika; osvojení; péče o dítě; poručenství.; Mexico; family law; Czech Republic; adoption; child care; guardianship.