Vyhodnocení morfologických vlastností vemen u bahnic plemene zwartbles - Čuta, Jakub (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vybrané vlivy působících na znaky stavby vemene. Ty jsou zodpovědné za efektivní využití mléka a bezproblémový odchov jehňat. Během dvou let byly u 75 bahnic plemene zwartbles měřeny znaky vemene a postaveny do závislosti s různými vlivy. Mezi tyto sledované vlivy byly zahrnuty pořadí laktace, resp. věk, fáze laktace a linie otců. Průměrné hodnoty pro jednotlivé znaky byly následující; hloubka vemene 13,74 cm, délka vemene 22,25 cm, šířka vemene 16,19 cm, délka struku 2,97 cm, šířka struku 2,47 cm, postavení struku 2,54 bodu, upnutí vemene 2,08 bodu, rozpolcení vemene 3,61 bodu. Statisticky prokazatelný vliv pořadí laktace byl prokázán pro znaky charakterizující velikost vemene (p < 0,05) a pro znak délka struku (p < 0,05), fáze laktace pak pro znaky hloubka vemene, délka vemene a znaky velikosti struku (p < 0,05), linie otců pak pro hloubku vemene a šířku struku (p < 0,05). Mezi význačně korelované hodnoty patřily znaky charakterizující velikost vemene (r = 0,40-0,60) a znaky velikosti struků (r = 0,52). Mezi mírně korelované hodnoty pak vztahy; znaky velikosti vemene - znaky velikosti struků (r = 0,26-0,40), rozpolcení vemene - znaky velikosti vemene (r = 0,26-0,27), rozpolcení vemene -upnutí vemene (r = 0,36). Mezi nejvýznamnější vlivy působící na znaky vemene patřilo pořadí laktace, resp. věk., s jejímž zvyšováním je spojen nárůst míry negativního působení na zdravotní stav vemene, nepřímo na odchov a efektivitu chovu.
Evaluations of morphological udder characteristics in zwartbles sheep
Keywords: bahnice zwartbles; znaky vemene; vlivy působící na vemeno; zwartbles; udder traits; udder effects