Hostitelská specializace modráska černoskvrnného (Phenagris arion) na mravence rodu Myrmica ve vztahu k hospodaření na Valašsku - Rejman, Adam (Jihočeská univerzita, 2011)
Modrásek černoskrvnný (Phengaris arion) patří mezi kriticky ohrožené druhy motýlů v České republice i v Evropě. Jeho larvy stráví pouze krátkou část života jako herbivor květů živné rostliny, větší část života stráví v mraveništích, kde se živý mravenčími larvami. Studoval jsem preference výhradních hostitelských mravenců rodu Myrmica na Valašsku, místu, kde je modrásek černoskvrnný dosud početný. Na těchto lokalitách jsem prohledával hnízda mravenců v období, kdy jsou v nich dohledatelná vývojová stádia modráska černoskvrnného (bohužel bezúspěšně) a z každého hnízda jsem odebral vzorek dělnic. Zaznamenával jsem také charakteristiky prostředí každého zkoumaného hnízda. Kromě několika marginálních efektů se mi nepodařilo najít jasné rozdíly mezi preferencemi různých druhů mravenců a potvrdit tak tvrzení, že každý druh má jinou niku.
Host specificity of Large Blue (Phengaris arion) on Myrmica ants and its relation to habitat management in Valachia, east Czech Republic
Keywords: ochrana přírody; hostitelská specializace; modrásek černoskvrnný (Phengaris arion); mravenec; Myrmica; Valašsko; nature conservation; host specialization; Large blue butterfly (Phengaris arion); ant; Myrmica; Wallachia