Analýza koncentrací živin ve vodách a jejich odnosů z vybraného povodí - Jirkovská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce byla analýza přítomnosti trendu dlouhodobých časových řad koncentrací a odnosů živin, a jejich popis. Hodnoceny byly koncentrace sloučenin dusíku a fosforu. Analýza byla provedena na vybraných subpovodích velkých, středních a malých ploch. Všechna sledovaná subpovodí se nacházejí v povodí VN Švihov. Trendy byly testovány pomocí neparametrických metod - Mann-Kendallův test, Sezónní Mann-Kendallův test a Kendallův korelační koeficient . V rámci práce jsou obecně popsány koloběhy sledovaných živin, dusíku a fosforu. Dále jsou zde charakterizovány faktory ovlivňující vyplavování těchto živin do vod (z povodí). V práci je také nastíněn vývoj jakosti vody v ČR, který byl ovlivněn politicko-ekonomickými změnami v Evropě v 2. polovině 20. století.
Analysis of nutrients concentrations in waters and their transport from selected catchment
Keywords: jakost vody; dusík; fosfor; Mann-Kendallův test; trendy časových řad; water quality; nitrogen; phosphorus; Mann-Kendall test; the trends of the time series