Systém sociálního zabezpečení v ČR - Roubalová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na systém sociálního zabezpečení v ČR, především na oblast nemocenského pojištění. Cílem práce je analyzovat vývoj nemocenského pojištění, který je zohledněn ve výpočtech dávek nemocenského pojištění (nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství a ošetřovné), a zhodnocení vlivu změn legislativy ve sledovaném období od roku 2005 do roku 2010 na tyto výpočty. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou, charakterizující všechny oblasti sociálního zabezpečení z pohledu zaměstnance v podmínkách roku 2010, ale i z účetního hlediska. Druhá - praktická část obsahuje pět kapitol, v nichž je postupně popisována charakteristika vybraného podniku KVS pro Jčk, jeho povinnosti jako zaměstnavatele v sociálním zabezpečení, výpočty dávek nemocenského pojištění a v závěru vyhodnocení výsledků a vlivu legislativních úprav.
The social security system in the Czech Republic
Keywords: sociální zabezpečení; nemocenské pojištění; denní vyměřovací základ; redukční hranice; náhrada mzdy; nemocenské; peněžitá pomoc v mateřství; ošetřovné; social security; health insurance; daily assesed base; reducing limit; refundof wages; sickness compensation; motherhood financial support; nursing compensation