Václav Marek a Jan Šnéberger - amatérské varhanářství ve Vyšším Brodě - Bieblová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá činností dvou amatérských varhanářů, kteří se věnovali opravě varhan v jižních Čechách od začátku 80. let 20. století. V době jejich působení se na území České republiky nenacházelo mnoho kvalitních opravářských dílen. Dílna opravářů Václava Marka a Jana Šnébergera, která sídlila ve Vyšším Brodě, se postarala o opravu mnoha desítek varhan. Zásahy do varhan, které zvyšovaly kvalitu hudby pěstované v kostelech a klášterech při bohoslužbách či koncertech, prováděla dvojice amatérských varhanářů bez nároku na honorář. Cílem práce je popsat a zhodnotit činnost této dvojice a zaměřit se na opravu varhan v již zmiňované době.
Václav Marek and Jan Šnéberger - amateur organbuilders in Vyšší Brod
Keywords: Václav Marek; Jan Šnéberger; varhany; opravy varhan; Vyšší Brod; Václav Marek; Jan Šnéberger; organs; organs repairs; Vyšší Brod