Soutěže chladnokrevných koní jako stupeň kontroly užitkovosti - Narovcová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce bylo analyzovat výsledky soutěží chladnokrevných koní v České republice v průběhu let 2003-2013, zpracování přehledu plemen koní, která se soutěží účastnili a zanalyzovat otce těchto koní, věk soutěžících koní, pohlaví, zda mají splněny zkoušky výkonnosti a zda jsou zapsáni v živočišných genových rezervách.Cílem práce bylo zanalyzování disciplín, jakých se koně účastnili a jak se v daných soutěží umisťovali. V práci je uveden stručný seznam kočích v jednotlivých letech, s jakými koňmi soutěžili i souhrnný seznam za celých 11 let, jaký kočí se soutěží nejčastěji účastnil a kolik soutěžilo žen. Z výsledků bylo zjištěno, že nejoblíbenějším plemenem, co se týče poměru k populaci i počtu koní na závodech, jsou slezští norici, z pohledu pohlaví jsou nejčastěji používané klisny. V poměru počtu koní, kteří se účastnili chladnokrevných soutěží k poměru velikosti populace chladnokrevných koní v české republice bylo zjištěno, že se soutěží účastní zanedbatelné procento koní. Z toho plyne, že výsledky soutěží velmi málo vypovídají o kvalitě populace koní v České republice a nelze z nich příliš usoudit, neboť většina hřebců má mezi soutěžícími koňmi zanedbatelné procento potomků.
Competitions cold-blooded horses as the degree of performance tests
Keywords: soutěže chladnokrevných koní; norický kůň; slezský norik; českomoravský belgický kůň; competition cold-blooded horses; Norick; Slesian norick; Czech- moravian Belgian horse