Zdravý způsob výživy pro pacienty v počáteční fázi diabetu 2. typu - edukační materiál. - Švendová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá tématikou vhodné výživy u pacientů s diabetem 2. typu v počáteční fázi. Cílem bakalářské práce bylo sestavení edukačního materiálu pro tyto pacienty. Abychom získali data pro vytvoření edukačního materiálu, bylo zapotřebí, zjistit požadavky cílové skupiny. K tomu nám posloužil dotazník. Dotazník byl vypracován s cílem, zjistit u dané skupiny pacientů jejich požadavky na srozumitelnost, přehlednost a použitelnost edukačního materiálu u pacientů, kterým byla nově diagnostikována diabetes mellitus 2. typu. Do této edukační jednotky byly vybrány potraviny, které mohou snížit riziko rozvoje diabetu a zároveň působit preventivně na snížení hladiny cukru v krvi. Studiem v odborné literatuře jsem získala přehled o vhodných potravinách. Na základě zpracování dotazníku a samostudia jsme zhotovila edukační materiál pro tyto pacienty. Výzkumná část probíhala distribucí dotazníku k praktickým lékařům, kteří spolupracovali na výzkumné části. Téma edukace u pacientů s diabetem 2. typu jsem zvolila, jelikož je to celosvětový problém a počet nových pacientů přibývá. Jednou z příčin tohoto onemocnění je metabolický syndrom. A metabolický syndrom jde ovlivnit zdravou životosprávou.
Healthy nutrition for patients in early stage of diabetes type 2 - educational material.
Keywords: zdravá výživa; diabetes mellitus 2. typu; edukace; edukační materiál.; healthy diet; diabetes mellitus type 2; education; educational material