Historický vývoj zvolených obcí v příhraničních oblastech - Sládek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním cílem bakalářské práce je porovnání změn vývoje území v katastru Dobrá Voda. K porovnání slouží mapa z roku 1826 a mapa současného stavu. Práce je vypracovaná, jako literární rešerše. Příhraničí je oblast ležící při hranici se sousedním státem a zahrnuje i pohraniční území sousedního státu. Od roku 1826 došlo v katastrálním území Dobrá Voda k rozšíření lesa z 51,25 % na 69,16 %, což je téměř o 18 %. Naopak plocha trvalých travních porostů (TTP) klesla z 27,48% na 20,37%, tedy o 7,11%. Došlo také k úplnému zrušení orné půdy v celém území, která v roce 1826 tvořila 14,59% plochy. Část bývalé orné půdy je nyní označena za půdu neúrodnou, ta zabírá 5,08% území. V roce 1826 to bylo pouze 0,16 %. Zrušení zemědělství pravděpodobně zapříčinilo také úbytek staveb. To lze vysvětlit tím, že některé stavby sloužily jako stodoly a sýpky na obilí, které se zrušením zemědělství postupně vymizely. Snížil se také počet cest, protože velkou část jich tvořily cesty nezpevněné, které postupem času zanikly. Další změnou bylo také vybudování vodní plochy. O důvodu jejího vzniku nejsou k nalezení žádné informace.
Historical development of selected municipalities in border areas
Keywords: Dobrá Voda; příhraničí; katastrální území; Dobrá Voda; border; region