Identifikace a srovnání motivačních faktorů u vedoucích sester a směnných sester. - Fialová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Motivaci k pracovní činnosti chápeme jako přístup jednotlivce k práci, jeho ochotu pracovat. Lidé jsou motivovaní, když očekávají dosažení cíle nebo odměny, které uspokojí jejich potřeby. V současné době se zdravotnictví potýká s nedostatkem a fluktuací sester. Je proto úkolem vedení nemocnic vytvořit takové prostředí, ve kterém budou sestry motivované, protože jen motivované sestry mohou poskytovat kvalitní ošetřovatelskou péči, která se odrazí ve spokojenosti pacientů a zároveň bude práce sestry vnitřně naplňovat. Cílem práce bylo identifikovat a srovnat motivační faktory u vedoucích sester a směnných sester. Cíl byl splněn. Byly stanoveny tři hypotézy. První hypotéza: Nejdůležitějším motivačním faktorem u sester ve vedoucích funkcích je profesní rozvoj se nepotvrdila. Druhá hypotéza: Nejdůležitějším motivačním faktorem u směnných sester je finanční ohodnocení se nepotvrdila. Třetí hypotéza: Motivační faktory sester se mění v závislosti na pracovním zařazení se potvrdila. Výsledky šetření budou poskytnuty vedoucím pracovníkům k získání přehledu o nejdůležitějších motivačních faktorech sester a zároveň by mohly být zdrojem informací pro management nemocnic, kterým směrem se orientovat pro efektivní motivaci svých zaměstnanců. Vedoucí sestry se mohou zaměřit na nefinanční formy odměny, jako jsou uznání, poděkování, pochvala a snažit se o kvalitní interpersonální vztahy na pracovišti.
Identification and comparison of motivational factors in senior nurses and nurses working in shifts.
Keywords: Demotivace; efektivní motivace; motivační faktory; pracovní motivace; směnná sestra; teorie motivace; vedoucí sestra; Demotivation; effective motivation; motivational factors; working motivation; nurse working in shifts; motivational theories; senior nurses.