Realita a literární fikce socializace české vesnice v letech 1948 - 1960 - Valentová, Klára (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná diplomová práce se zabývá realitou a literární fikcí socializace české vesnice v letech 1948?1960, snaží se o vystižení jejích charakteristik a vzájemných reflexí. Na základě rozboru pramenů (kroniky, osobní pozůstalost, dobový tisk) a dobové beletrie jsou sledovány události a děje, které jsou pro problematiku této doby typické. Práce je rozdělena na tři části. První část je věnována skutečným událostem, politickému a společenskému vývoji, který měl vliv na vesnici. Prostor je zde dán mikrohistorické studii života konkrétního sedláka, který je srovnáván s vybranou literární postavou vesnického budovatelského románu. Druhá část pojednává o vývoji literatury, představuje budovatelské romány, analyzuje vybrané dílo a rekonstruuje literární obrazy. Třetí část komparuje předchozí kapitoly, hledá vzájemné shody a rozdíly a dotýká se problematiky deformace na základě ideologie.
REALITY AND LITERARY FICTION OF SOCIALISATION OF THE CZECH VILLAGE OVER THE YEARS 1948-1960
Keywords: Kolektivizace; venkov; socialismus; léta 1948-1960; budovatelský román; socialistický realismus.; Collectivization; country; socialism; years 1948-1960; socialistic novel; socialistic realism.