Jakostní ukazatele masa zvěře z farmových chovů - Štumpourová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá jakostními ukazateli dančího masa z farmových chovů. V literárním přehledu je uvedena definice a význam masa, typy svalové tkáně a obecné složení svaloviny. Dále je zde popsáno složení dančího masa, hovězího masa a farmové chovy jelenovitých. Praktická část je zaměřena na vyhodnocení hmotnosti jatečně upravených těl (JUT) daňka skvrnitého, chemické složení dančího masa a porovnání složení svaloviny dvou skupin daňků, kteří byli krmeni odlišnou krmnou dávkou. Poslední část je věnována srovnání kvalitativních znaků dančího masa z farmy Mnich a hovězího masa pocházející z farmy Kunclův mlýn. U vzorků svaloviny bylo vyhodnoceno množství vody, bílkovin, tuku a kolagenních bílkovin.
Quality indicators of meat from farm animals
Keywords: dančí maso; hovězí maso; chemické složení; fallow-deer meat; beef; chemical composition