Ošetřovatelská péče o dítě s atopickou dermatitidou - Olišarová, Věra (Jihočeská univerzita, 2008)
ABSTRAKT Atopická dermatitida neboli atopický ekzém je jedním z nejčastějších kožních onemocnění vznikajících převážně na alergickém podkladě. Stanovení počtu jedinců trpících tímto onemocněním je velice obtížné, avšak v posledních letech je celosvětově patrný jeho nárůst. S tím souvisí i zvyšující se potřeba dostatku informací ve vztahu k této diagnóze. Cílem práce bylo zmapovat oblasti znalostí sester v této problematice a zjistit situaci v oblasti poskytování informací o režimových opatřeních. Dále se práce zaměřovala na zmapování informovanosti rodičů dětí s atopickou dermatitidou a na ověření dodržování opatření souvisejících s tímto onemocněním. Z takto stanovených cílů pak bylo utvořeno pět pracovních hypotéz. První hypotéza zjišťovala rozdíly ve znalostech sester v ordinacích kožních lékařů a pediatrů o problematice životního stylu dětí s atopickou dermatitidou. Druhá hypotéza zjišťovala, zda se rodiče obracejí s žádostmi o poskytnutí informací o onemocnění častěji na sestry v ordinacích pediatrů, než na sestry v ordinacích kožních lékařů. Třetí hypotéza byla zaměřena na zmapování informovanosti rodičů těchto dětí o režimových opatřeních. Čtvrtá hypotéza byla zaměřena na informovanost rodičů o sdruženích pacientů s tímto onemocněním. Poslední pátá hypotéza byla směřována ke zmapování situace v oblasti dodržování režimových opatřeních v souvislosti s tímto onemocněním. V rámci vlastního výzkumu došlo k potvrzení druhé, třetí a čtvrté pracovní hypotézy. První a pátá pracovní hypotéza se nepotvrdila. Výzkum byl realizován v Jihočeském a Západočeském kraji ve spolupráci s lékaři a sestrami v kožních a pediatrických ordinacích. Využit byl kvantitativní explorační výzkum, metoda dotazování. Technikou sběru dat byl anonymní dotazník. Pro účely výzkumu byly rozdány dva druhy dotazníků odlišné pro sestry a pro rodiče dětí s atopickou dermatitidou. Výzkumný soubor tvořilo 30 sester z uvedených ordinací a 45 rodičů dětí s atopickou dermatitidou. Výsledky výzkumu byly shrnuty ve výzkumné části této práce a porovnány s odbornou literaturou a mými zkušenostmi. Na základě informací, které tato práce přinesla, byla vytvořena příručka pro pediatrické sestry, která obsahuje základní informace vztahující se k problematice atopické dermatitidy. Velkým přínosem této práce je i možnost porovnání teoretických znalostí sester s jejich praktickým využitím pro běžný život i ošetřovatelskou péči.
Nursing care of the child with constitutional dermatitis
Keywords: atopická dermatitida; pruritus; mokvání; sestra; constitutional dermatitis; prurience; gastrostaxis; nurse