Srovnání výsledků užití vybraných metod odchytu při studiu taxocenu vodních ploštic (Heteroptera: Nepomorpha) - Černá, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
V této diplomové práci jsou srovnávány výsledky odchytu vodních ploštic vybranými metodami (odchyt cedníkem a různými vodními světelnými pastmi). Na základě dat získaných odchyty těmito metodami jsou vypočteny a srovnávány vybrané ekologické charakteristiky taxocenózy. Nejúčinnější metodou odchytu (jak pro odchyt maxima jedinců, tak i pro odchyt zjistitelného maxima druhů vodních ploštic) v rámci srovnávaných metod byl shledán odchyt vodní světelnou pastí s různobarevnými diodami (resp. s bílými diodami).
Comparison of results ascertained by selected sampling methods used for the purposes of a study of water bug taxocenes structure (Heteroptera: Nepomorpha)
Keywords: metodika sběrů; srovnání; cedník; vodní světelná past; účinnost; ekologické charakteristiky; struktura taxocenu; vodní ploštice; sampling methods; comparison; net trapping; water light traps; efficiency; ecological characteristics; taxocen structure; water bugs