PROSTOROVÁ ORGANIZACE LETECKÉ DOPRAVY V AFRICKÉM REGIONU - Mrázková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem bakalářské práce je osobní letecká doprava na území kontinentu Afriky. V první části se práce zabývá obecnými charakteristikami letecké dopravy, jejího významu ve světě a změnami, ke kterým v rámci jejího vývoje došlo. V další části práce rozebírá současný stav letecké dopravy v Africe, snaží se vysvětlit příčiny periférní pozice v rámci její globální distribuce. Analytická část práce pojednává o nabídce letů během vybraného dne v roce 2006 a 2018 z deseti afrických letišť, která byla vybrána na základě několika faktorů, mezi které patří především jejich velikost dle objemu odbavených pasažerů za rok. Data pro provední této analýzy pochází z databáze Flightstats, která poskytuje informace o téměř všech letech na světě. Výsledky analýzy poskytují pohled na vývoj a současnou pozici vnitrostátní, kontinentální a mezikontinentální letecké dopravy v Africe, respektive letištích, která hrají na kontinentu důležitou roli.
Spatial organisation of air transport in the African region
Keywords: letecká doprava; Afrika; osobní letecká doprava; letiště; deregulace; liberalizace; nízkonákladové aerolinky; air transport; Africa; personal air transport; airport; deregulation; liberalization; low cost airlines