Formální a sémantické rysy časových vět - Švédová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce zkoumá formu a význam vedlejších vět časových v současné psané angličtině. Práce se zaměřuje především na škálu časových spojek, způsob a frekvenci jejich užití, přičemž poukazuje na stylistické preference určitých spojek. Diplomová práce se dále zabývá vyjádřením reálných časových vztahů u jednotlivých spojek, sémantickým a gramatickým omezením slučitelnosti časových spojek a predikátů vedlejších či hlavních vět, užitím jednotlivých slovesných časů a jejich chováním v souslednosti časové. Diplomová práce si klade za cíl představit některé výjimky ze zavedených pravidel a poukázat na užití formálně časových vět ve funkci jiných typů vedlejších vět. Teoretická část práce je založena na studiu relevantní odborné literatury praktická pak na vlastním výzkumu pro nějž jsou materiálem současné autentické texty vyprodukované rodilými mluvčími - ze žánru beletrie, publicistiky a odborné literatury.
Formal and semantic properties of temporal clauses
Keywords: časové věty; časové spojky; typy vedlejších vět; time clauses; conjunctions; subordinate clauses