Realita kooperace stomické sestry se směnnými sestrami. - Kratochvílová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstract Realita kooperace stomické sestry se směnnými sestrami Zhoubná onemocnění střeva a konečníku často vedou k založení dočasného nebo trvalého střevního vývodu čili stomie, po sdělení této diagnózy se pacient dostává do péče zdravotnických pracovníků, především sester, které se snaží co nejintenzivněji a co nejkvalitněji o tyto nemocné pečovat. Dnes je téměř v každé nemocnici k dispozici speciálně vyškolená stomická sestra, která by měla v kolektivu ostatních sester sehrávat určitou roli poradce či koordinátora. Nespolupráce mezi směnnými sestrami a stomickou sestrou bohužel nejvíce poškodí pacienta. Stanoveno bylo pět hypotéz. První hypotéza měla potvrdit, zda směnné sestry z chirurgických oddělení spolupracují se stomickou sestrou efektivněji než směnné sestry z oddělení nechirurgického typu. Tato hypotéza byla potvrzena. Druhá hypotéza měla potvrdit, zda směnné sestry získávají od stomické sestry pravidelné informace týkající se novinek v dané problematice. Tato hypotéza se nepotvrdila. Třetí hypotéza měla potvrdit zda směnné sestry spolupracují se stomickou sestrou již v předoperačním období, byla směřována na chirurgické sestry a byla nepotvrzena. Čtvrtá hypotéza měla ověřit, zda směnné sestry mají dostatek informací od stomické sestry, aby ji v době její nepřítomnosti mohly plnohodnotně zastoupit. Tato hypotéza se nepotvrdila. Pátá hypotéza ověřovala, zda směnné sestry vyžadují informace od stomické sestry, týkající se správné manipulace se stomickými pomůckami. Tato hypotéza se nepotvrdila. Ke sběru dat byl použit kvantitativní výzkum, který byl doplněn rozhovorem se stomickou sestrou. Směnným sestrám na chirurgických a neoperačních odděleních byl rozdán anonymní dotazník. Výzkumné šetření bylo prováděno v sedmi nemocnicích jihočeského kraje. Cíle byly splněny. Informace budou poskytnuty náměstkyním pro ošetřovatelskou péči a stomickým sestrám. Věříme, že naše výsledky mohou přispět k zefektivnění spolupráce sester, což bude mít pozitivní dopad při poskytování komplexní péče o stomické pacienty.
Reality of cooperation of a stoma nurse with shift nurses.
Keywords: Stomická sestra; stomie; pacient; stomická pomůcka.; Stoma nurse; stoma; patient; stoma help.