Vliv proplachování dusíkem na stabilitu TL dozimetrů pro Harshaw TLD 3500 - Kubínová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Při celotělovém ozařování rotační technikou TSEI je nezbytně nutné znát dávky dosažené při ozařování pacienta. Na kritická místa na těle pacienta se umísťují dozimetry. V Nemocnici České Budějovice, a.s., jsou pro in-vivo dozimetrii aplikovány termoluminiscenční detektory TLD 100. Pro jejich vyhodnocování je použito přístroje Harshaw 3500. V návodu výrobce vyhodnocovacího zařízení, firmy Thermo Fisher Scientific, je doporučení na vyhodnocování jednotlivých dozimetrů v dusíkové atmosféře. Cílem předložené bakalářské práce je srovnat citlivost vyhodnocení dozimetrů v normální atmosféře a v dusíkové atmosféře. Experimentálním šetřením a následujícím statistickým vyhodnocením jsem dospěla k potvrzení nulové hypotézy. Nulová hypotéza předpokládá, že střední hodnoty faktoru citlivosti odezvy dozimetru jsou při obou postupech stejné. Zjištění podporuje domněnku, že není nutné na postupu práce zaměstnanců onkologického oddělení nic měnit a vyhodnocení dozimetrů je v souladu s nejlepší praxí. Stálost vyhodnocení zajišťuje již vypálení v peci, které eliminuje vliv drobných nečistot, prachu a mastnoty ulpělých na dozimetrech při aplikaci na pacienta. Současně zabrání i vlivu fadingu v průběhu každého vyhodnocení.
Effect of the nitrogen flushing on stability of the TL dosimeter for Harshaw TLD 3500
Keywords: Radioterapie; dozimetrie; termoluminiscenční dozimetr; citlivost odezvy; Harshaw 3500; Radiotherapy; dosimetry; thermoluminiscent dosimeter; response sensitivity; Harshaw 3500