Speciální výcvik psů pro vyhledávání narkotik a porovnání využitelnosti různých plemen psů v praxi - Tučková, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá speciálním výcvikem psů na vyhledávání narkotik a porovnáním různých plemen psů v praxi. Podle současného stavu české i zahraniční kriminalistické odorologie lze tento obor kriminalistické techniky pomocí výhradně čichovým orgánem speciálně vycvičeného psa, který vykonává funkci biodetektoru, řadit mezi moderní techniku dnešní doby. Teoretická část popisuje vznik a vývoj psa domácího, sledovaná plemena, kriminalistickou odorologii, speciální výcvik psů na pachové práce, čich psa z hlediska anatomie a fyziologie, práci psovoda, vyhledávání a rozlišování různých pachů a obecné poznatky o pachu a pachové stopě. V praktické části je vyhodnoceno, jaké ze sledovaných plemen je nejvhodnější, nejvyužívanější a nejúspěšnější pro praxi. Dále je v praktické části zjištěna úspěšnost psů dle věku, pohlaví a doby aktivní služby. Bylo vyhodnoceno, jaký vliv má na úspěšnost psů frekvence výcviku a jaká metoda označování narkotik je upřednostňována. Všechny údaje byly získány v rámci dotazníkového šetření. Bylo zjištěno, že nejvyužívanějším plemenem pro vyhledávání narkotik je plemeno německý ovčák, druhým nejvíce využívaným plemenem je belgický ovčák malinois. Ze všech sledovaných psů (76) bylo 34 psů německých ovčáků, u kterých byla zjištěna úspěšnost 90,9 % a 23 psů malinois, jejichž úspěšnost činí 72,99 %. Bylo zjištěno, že psi ze 75 % označují lépe drogy na rostlinné bázi např. marihuana/ hašiš, kokain, opium, některé druhy máku, tabák, nikotin apod. Doporučené pohlaví psa je pes - samec, nejlepší výkony lze očekávat u psů od věku 5 - 6 let (resp. ve 3 - 4 letech aktivní služby). Pokud se od psa žádají výborné výkony, je třeba tomu přizpůsobit frekvenci výcviku 7x týdně a psa využívat jen na danou disciplínu, v tomto případě jen na vyhledávání narkotik.
Special Dog Training for Narcotics Search and Comparison of Different Dog Breeds in Practice
Keywords: pes; plemena psů; narkotika; výcvik; dog; dog breeds; narcotics; training