Bezdomovci zneužívající návykové látky a etické aspekty sociální práce s nimi - Průdková, Táňa (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá komplikovanou problematikou propojení bezdomovectví a abúzu návykových látek. Zvláštní důraz klade na etické aspekty sociální práce s bezdomovci zneužívajícími drogy a zdůrazňuje také význam etiky pro sociální práci jako takovou. Teoretická část definuje bezdomovectví, jeho formy, příčiny a zmiňuje zneužívání návykových látek jako významnou součást pouliční subkultury bezdomovců. Dále definuje zneužívání návykových látek a vyjmenovává jeho možné dopady na osoby bez domova. V neposlední řadě se zabývá etikou sociální práce s bezdomovci zneužívajícími drogy, hledá vhodný přístup k této cílové skupině, zmiňuje dilemata sociálních pracovníků, kteří pracují s bezdomovci zneužívajícími návykové látky, a navrhuje možnosti pomoci lidem bez domova, kteří mají problémy s drogami. Praktickou část práce tvoří kazuistika pana Karla, který v minulosti, coby bezdomovec, zneužíval různé návykové látky.
The Abuse of Addictive Drug by Homeless and Ethics Aspects of Social Work with Them
-
Keywords: bezdomovec; návyková látka; dopad zneužívání návykových látek; etika sociální práce; etické dilema; sociální služba; homelessness; habit forming substance; effect of abuse of habit forming substance; ethics of social work; ethics dilemma; social service