Historie neodkladné resuscitace a osobnost prof. P. Safara - Kostohryzová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá historii neodkladné resuscitace a osobností prof. Petera Safara. V první části bakalářské práce popisuji počáteční pokusy o neodkladnou resuscitaci. Ve druhé části práce se zabývám životem a prací prof. Petera Safara rakouského lékaře s českými kořeny. V práci přináším přehled pokusů, které nebyly založeny na vědeckých poznatcích. A to především kvůli omezeným znalostem z anatomie a fyziologie. Dalším zpomalením vývoje byla zajisté i víra, která byla inhibitorem v získávání dalších vědomostí o lidském těle. Díky náboženství lidé věřili na posmrtný život, proto se s mrtvým nesmělo po smrti hýbat natož, aby bylo povoleno provádění pitev. Ale jen díky těmto zkušenostem z minulosti jsme se mohli poučit natolik, že jsme se mohli posunout kupředu a vyrazit správným směrem k pochopení pacientových potřeb komplexně. V současnosti jsou Evropskou radou pro resuscitaci v pětiletých intervalech vydávány doporučené postupy pro neodkladnou resuscitaci, obsahující algoritmy na základě "evidence based medicine". Pro tuto práci bylo zvoleno teoretické zpracování. Cíly práce je analyzovat vývoj technik neodkladné resuscitace a zmapovat roli profesora P. Safara ve vývoji technik neodkladné resuscitace. Závěrem této bakalářské práce jsou dvě tabulky se shrnutím nejdůležitějších poznatků, které jsou umístěny do seznamu příloh. První tabulka shrnuje historii neodkladné resuscitace od nejstarších nalezených zmínek o resuscitaci. Druhá tabulka znázorňuje práci prof. Petera Safara.
History of cardiopulmonary resuscitation and role of professor P. Safar
Keywords: Historie neodkladné resuscitace; neodkladná resuscitace; Peter Safar; přednemocniční neodkladná péče; basic life support; History of urgent resuscitation; urgent resuscitation; Peter Safar; pre-hospital; urgent care; basic life support