Využití hyperbaroxie v ošetřovatelské péči u pacientů s percepční poruchou sluchu - Vokurková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2009)
Hyperbarická oxygenoterapie je léčebná metoda využívající efektu kyslíku inhalovaného za zvýšeného atmosférického tlaku. To vede nejen k úplnému dosycení hemoglobinu kyslíkem, ale zejména k významnému vzestupu množství kyslíku, fyzikálně rozpuštěného v plazmě. Takto rozpuštěný kyslík v tělních kapalinách je schopen zabezpečit bazální metabolismus hypoxické tkáně. V ušním lékařství využíváme hyperbarickou oxygenoterapii k léčbě nedoslýchavosti a tinnitu. Pro HBO jsou vhodné nedoslýchavosti percepční, tj. takové, které jsou způsobeny poruchou ve vnitřním uchu. Pro HBO indikujeme akutní, náhle vzniklé, nitroušní nedoslýchavosti. Naději na úspěch HBO mají pacienti s poškozením vnitřního ucha menších intenzit a rozsahů. Cílem práce bylo zjistit, zda léčba HBO je účinnější než běžná medikamentózní terapie u percepční poruchy sluchu. Ve výzkumném šetření byly stanoveny tyto hypotézy: H1: Léčbou HBO dojde ke zlepšení sluchu u percepční poruchy sluchu. H2: Léčba HBO je účinnější než běžná medikamentózní terapie u percepční poruchy sluchu. H3: Léčbou HBO dojde ke zmírnění tinnitu u percepční poruchy sluchu častěji než u medikamentózní léčby. H4: Sestra zná zásady ošetřovatelské péče u pacientů, kteří podstupují léčbu HBO. H5: Pacienti podstupující léčbu HBO mají dostatek informací o bezpečnostních opatřeních. Všechny stanovené hypotézy byly potvrzeny a cíl práce byl splněn.Výzkumné šetření bylo úspěšné, získali jsme spoustu zajímavých informací, které by bylo možné dále využít k větší spokojenosti pacientů, především ve spolupráci s ULZ Praha, který má zájem o výsledky výzkumného šetření, aby je mohl využít ve své praxi.
Application of hyperbaric oxygen therapy in nursing care for patients suffering from sensorineural hearing impairment
Keywords: Hyperbaroxie; percepční porucha sluchu; odborná péče; audiometrie; sestra; psychosociální potřeby; komunikace; Hyperbaric Oxygen Therapy; Perceptive Hearing Disfunction; Professional care; Audiometry; Nurse; Psycho-social Needs; Communication