Životní styl matek na rodičovské dovolené žijících na Třeboňsku - Brožová, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá životním stylem matek na rodičovské dovolené žijících v malých obcích na Třeboňsku. Mapuje aspekty jejich života jako je volný čas, osobní koníčky, aktivity s dětmi, společenské kontakty, možnosti vyžití v místě bydliště, osobní rozvoj, sociální oporu a spokojenost v současném životním období. Práce je rozdělena na dvě části teoretickou a empirickou. Teoretická část je členěna do šesti okruhů, první se zabývá vymezením pojmu rodina, tím jak se rodina vyvíjela až do současné podoby, jejími funkcemi. Druhý okruh definuje rodičovství, zabývá se změnami, které narození dítěte přináší do rodiny, potřebami dítěte, mateřskou a rodičovskou dovolenou. Třetí okruh popisuje jak sladit péči o dítě a zaměstnání, zaměřuje se na možnosti institucionální péče o děti, zabývá se genderovými stereotypy a dělbou práce v rodině. Čtvrtý okruh definuje životní styl a s tím související pojmy jako je volný čas, způsoby jeho trávení a životní styl matek na rodičovské dovolené. Pátý vymezuje pojem vesnice, region Třeboňsko, zabývá se sociální izolací matek žijících na vesnicích. Šestý okruh popisuje teoretická východiska, zaměřuje se na sociální oporu matek na rodičovské dovolené a sociálně ekologický model. Na začátku empirické části jsou stanoveny cíle práce. Poznávacím cílem práce je zjistit jak rodičovství ovlivňuje životní styl současných matek na rodičovské dovolené žijících v malých obcích a jaké faktory mají vliv na trávení jejich volného času. Ke sběru dat byla použita strategie kvalitativního výzkumu a zvolena technika polostrukturovaného dotazování. Základní soubor tvořily matky na rodičovské dovolené žijící v malých obcích místních částech Třeboně. (Břilice, Přeseka, Stará Hlína, Nová Hlína, Holičky, Branná) Výzkumný soubor byl vybrán metodou "sněhové koule", kdy výzkumník zvolil jednu respondentku a ta pak doporučila další. Celkem se výzkumu zúčastnilo 15 žen. Záznamy rozhovorů byly přepsány do textové podoby. V souladu s výzkumnými otázkami vzniklo deset kategorií: volný čas, koníčky před narozením dítěte, koníčky po narození dítěte, společenské kontakty, aktivity s dětmi, možnosti vyžití v obci, nedostatky v obci, osobní rozvoj, sociální opora a spokojenost. V diskuzi jsou porovnávány výsledky výzkumu s názory jiných autorů zabývajících se danou problematikou. Z výzkumu vyplynulo, že rodičovství zásadně ovlivňuje životní styl matek především v aspektech volného času, osobních koníčků, seberealizace a osobního rozvoje. Z provedeného výzkumu lze obecně sestavit obraz toho, jak žijí maminky na rodičovské dovolené v malých obcích na Třeboňsku. Nastiňuje jakým způsobem tráví tyto ženy svůj volný čas i dny s rodinou, jaké mají potřeby, možnosti, přání i vztahy s okolím. Cíl práce se tedy podařilo naplnit. Práce může být využita jako informační materiál pro nastávající maminky, rodiče malých dětí, dále pro studenty a v neposlední řadě pro členy veřejné správy daných obcí.
Lifestyle of mothers on parental leave living in Třeboň region
Keywords: matka; rodina; rodičovská dovolená; volný čas; životní styl; vesnice; mother; family; parental leave; leisure time; lifestyle; village