Exkludované lokality v mediálním diskursu - Břečková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce je zaměřena na identifikaci obrazu exkludovaných lokalit v mediálním diskursu. Posledních několik let formují média pohled majoritní společnosti na romskou minoritu a současně je konceptu sociální exkluze v České republice užíváno nejčastěji ve vztahu k lokalitám obývaným převážně příslušníky romské menšiny. Exkludované lokality se staly v médiích velmi diskutovaným tématem a média předkládají exkludované lokality jako problematické, ať již z hlediska nezaměstnanosti, chudoby, maximálního využití sociálních dávek jejími obyvateli, problémy s bydlením, kriminalitou, organizovaným zločinem, tak nepořádkem a problémy se školní docházkou dětí.
Excluded localities in the media discourse
Keywords: Exkludovaná lokalita; Vyloučená lokalita; Ghetto; Mediální diskurs; Romská menšina; Excluded locality; Ghetto; Media discourse; Roma minority